tiistai 17. helmikuuta 2015

IP-osoitteet, OSI-malli ja TCP/IP

IP-Osoite:

IP-Osoite eli Internet protokallaosoite tai internetin yhteyskäytäntöosoite on numerosarja, jota käytetään IP-verkkoihin kytkettyjenverkkosovittimien yksilöimiseen. IP on alin yhtenäinen Internetin protokolla ja kaikki Internet-verkon tietoliikenne kulkee IP-paketteina. IP-osoitteen perusteella IP-paketti löytää perille ja vastaukset tulevat takaisin. Tyypillisesti IP-a

IPv4 ja IPv6 eroja
-IPv6 on IPv4 seuraajaksi kehitetty protokolla.
-IPv6 osoite on 128-bittinen kun taas IPv4 on 32-bittinen


OSI-malli:

OSI-malli eli Open Systems Interconnection Reference Model kuvaa tiedonsiirtoprotokollien yhdistelmän seitsemässä kerroksessa. Kukin kerroksista käyttää yhtä alemman kerroksen palveluja ja tarjoaa palveluja yhtä kerrosta ylemmäs. OSI-malli on kehitetty 1980-luvun alussa. OSI-viitemalli on käsitteellisesti ehjä ja ISO:n kansainvälinen standardi. Sen sijaan käytännön protokollapinoja sen mukaisesti ei juurikaan olla kehitetty: päinvastainen tilanne vallitsee TCP/IP-viitemallin suhteen, mallia ei juurikaan käytetä mutta protokollapinot ovat hyvin aktiivisessa käytössä.
OSI-mallin kerroksetTCP/IP:

TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocal) on usean Internet-liikennöinissä käytettävän tietoverkkoprotokollan yhdistelmä. IP-protokalla on alemman tason protokalla, joka vastaa päätelaitteiden osoittteistamisesta ja pakettien reittittämisestä verkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti